fredag 8 maj 2015

Peter Falk känns som en kompis


I eftermiddag ska jag se på TV-programmet Columbo.  Det ser jag fram emot. Alltid välgjort och spännande. Det är konstigt – en del tv-figurer blir personliga vänner, i varje fall för oss gamlingar som sitter ensamma och inte har så många verkliga vänner.
Till Columbus kännetecken hör den smutsiga regnrocken, den gamla gråa bilen (Peugeot 403 cabriolet, 1959), den ständigt omtalade "Fru Columbo" som dock aldrig medverkar i bild och hans osvikliga förmåga att alltid komma tillbaka och ställa ännu en fråga just som mördaren tror han eller hon kan andas ut, (Just one more thing …).
Columbo har svårt att hitta sin anteckningsbok, han bär aldrig pistol och han är både flyg- och sjösjuk. Dessutom får vi i princip aldrig veta hans förnamn. Dock avslöjas i det femte avsnittet, Dead Weight, att hans förnamn är Frank. Namnet uttalas aldrig men i detta avsnitt syns hans polis-ID (warrant card) så tydligt under ett ögonblick att det tydligt ses att det står Frank Columbo på denna legitimation.
I ABC-avsnittet Columbo goes to college framgår att hans fru har en modernare bil än han egen gamla Peugeot.

1 kommentar:

  1. Och i Himmel över Berlin är Peter Falk nästan samma rollfigur och pratar om lyckan av att dricka en kopp kaffe. Bra där.

    SvaraRadera