onsdag 20 maj 2015

Jag var vaccinerad, även mot religion


Poeten Ove Klinthäll har träffat en religiös dumskalle och fått inspiration till dessa rimmade rader:

När Sverige var ett fattigt land
och det var brist på nästan allt,
när man var mätt nån gång ibland
och det var slitigt, skumt och kallt
och det var svårt att vara svensk
och livet fylldes av förbud
– då skulle man va fosterländsk
och god och glad och tacka gud!

Nu undrar han om inte jag skulle få det lättare i livet om jag blev religiös och började hallejujéra. Men jag är vaccinerad mot sånt av kloka föräldrar ur den stockholmska arbetarklassen. Många försökte fördunkla mitt omdöme – från småskollärarinnan till konfirmationsprästen och diverse andra förkunnare – men de lyckades aldrig.
Så medeltida vidskepelse är ingenting för mej. Den borde vi alla vara befriade från.
Nu finns det folk som inte vill att man ska avsluta skolornas terminer i kyrkan. Inte för att slippa vidskepelse, utan för att vi numera har fått in andra vidskepelser i landet, såna som inte trivs i kristna kyrkor!
När ska människan bli förnuftig?
1 kommentar:

  1. Där är du nog liiiiite orättvis. Humanisterna är det väl som har bråkat mest i media om att vi inte ska ha prästerlig inblandning i våra skolavslutningar och man trycker också på hänsynen till ateismen som ett skäl men framför allt att skolan ska vara konfessionslös. Skolavslutningar i kyrkor, riksdagens högtidliga öppnande som inleds med gudstjänst, domstolar som blir inbjudna till gudstjänst - ett tecken på att stat och kyrka inte riktigt har klippt av navelsträngen....

    SvaraRadera