onsdag 12 augusti 2015

Vem har gjort Drömmen om Elin?


I går kväll kollade jag på tv-programmet Allsång på Skansen. Där sjöngs Drömmen om Elin. Där upphovsmannen skulle anges stod det trad, vilket skulle betyda att upphovsmannen är okänd. Och att arvtagarna går miste om stimpengarna för framförandet.
Men Drömmen om Elin har en historia som är väl känd.
Elin Persson var född 1898. Som sextonåring blev hon uppvaktad av dragspelaren Kalle Karlsson, som antagligen var värnpliktig och på permission när han träffade henne. När första världskriget var slut och Kalle skulle söka upp henne var hon död.
Då gjorde Kalle en melodi som han kallade Drömmen om Elin. Samtidigt bytte han namn och blev den förste som tog namn efter sin hemort, han blev Kalle Jularbo.
Han tillhörde det såkallade resandefolket eller zigenare som man sa på den tiden. Hans melodi Drömmen om Elin blev uppskattad och kom att ingå i alla dragspelares repertoar.
Texten fick han själv aldrig höra. Han dog 1966 och Peter Himmelstrand skrev sångtexten flera år senare.
Både Ebbe Jularbos och Peter Himmelstrands arvtagare bör alltså se till att inte Sveriges Television snuvar dem på stimpengarna när man gör allsång av Drömmen om Elin.

6 kommentarer:

 1. http://www.kreativtforum.se/drommen-om-elin-sommaren-2017/

  SvaraRadera
 2. Intressant! Såg just en del av reprisen av veckans "Lotta på Liseberg" och låten framfördes av en ung sångerska. Enligt TV4 har Peter Himmelstrand skrivit både text och musik, vilket jag visste inte var korrekt. Nu fick jag hela historien bakom (men familjen Jularbo får uppenbarligen inga STIM-pengar).
  Inger TH

  SvaraRadera
 3. Har og historien av de som sier de kjente han. Kalle ga henne en neverring
  Og lovte å komme tibake. Han gjorde det. Da var Elin død.

  SvaraRadera
 4. Såg denna kommentar på https://www.youtube.com/watch?v=V7gwPsuccxg

  Min frus farfar, Sven Björkman (Rossberga/Horndal), skrev originalmusiken som sen Calle Jularbo köpte av honom för 50 kr. /Håkan Ruthberg

  SvaraRadera
 5. Elin Persson från Kringsberg i norra Värmland var min morfars syster. Hon träffade Kalle i Järpliden.

  SvaraRadera
 6. Min + farfar och farmor hade gott till kungen för att få lov att gifta sig då dom var halvkusiner Folke o Elin fick gifta sig. När Elin gick bort så var Folke alldeles slut och när han då hörde Körberg o drömmen om elin tog det många tårar o lång tröst.

  SvaraRadera