måndag 10 augusti 2015

Kan du föreställa dej en miljard?


När vi vill göra något allmännyttigt får vi ofta höra att det inte finns några pengar. Men pengar finns! Flera miljarder! Men vad är miljarder? Kan vi föreställa oss så stora summor?
Tänk dej en sedelbunt om hundra hundralappar. Den är en centimeter hög och det blir tiotusen kronor.
En miljon blir då en meter hög. En miljard blir en kilometer. Tio miljarder blir en mil.
En trave hundralappar som är en mil hög.
För några år sedan sa man att JAS-projektet skulle kosta sextio miljarder. Sextio miljarder blir en trave med hundralappar som är sex mil hög. Den går utanför jordens atmosfär och även utanför stratosfärens fem mil.
JAS var ett stridsflygplan (Jakt Attack Spaning) som skulle tillverkas av Saab i Linköping och kosta sextio miljarder. Då fanns det pengar. Eller rättare sagt: bankerna var beredda att tillverka dessa pengar.
När det gäller offentliga utgifter bör vårt motto vara: Ta pengarna där dom finns! Eller låt bankerna tillverka de pengar vi behöver!  
Här borde vänstern använda sin makt. Men vad är vänstern? Hör sossarna dit?
Det fanns en gång en riktig socialdemokrati. Den fanns när Ernst Wigforss var finansminister. Han som skrev sossarnas efterkrigsprogram 1945. Där han till exempel hävdade att naturtillgångar ska ägas av samhället och att tomtmark och hyreshus i städerna ska överföras i kommunal ägo.
Jag hör inga sossar kräva sånt i dag.
Att köpa loss tomtmark och hyreshus i städerna skulle kosta miljarder. Men varför köpa? Varför inte konfiskera?
För politiker som vill nånting är allt möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar