lördag 6 juni 2015

Vart tog vänstern vägen?


Vi är några som är tillräckligt gamla för att minnas 1950-talet, vänsterns årtionde. Då proggbandet Blå Tåget fick oss att sjunga:

Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt,
staten och kapitalet som sitter i samma båt.
Men det är inte dom som ror,
ror så svetten lackar,
och piskan som kittlar
kittlar inte heller
deras feta nackar.

Det är ett halvt århundrade sedan. De som då var unga och högljutt vänstersinnade bör nu vara vuxna, och några av dem makthavare. Men vart har kritiken mot staten och kapitalet tagit vägen?
De som nu behärskar kapitalet beter sej som kapitalister alltid gör: slår vakt om sitt ägande och skiter i medmänniskors villkor. De som nu behärskar staten driver högerut. Stefan Löfven säger ingenting som får en att jubla.
Låt mej säga det om igen: Jag var socialdemokrat så läge sossarna själva var det. Vad är jag nu då? Kommunist förstås. Fast det låter illa sen motståndarna missfärgat ordet.
Så jag får ändra det till socialist. Det är det jag är. Socialist!
Och det är ett socialistiskt samhälle vi ska sträva fram emot.

Jag googlar och får veta följande:
"Vanligtvis beskrivs socialism i marxistisk bemärkelse som en politisk och ekonomisk doktrin som syftar till att skapa det klasslösa kommunistiska samhället. I detta samhälle ägs och kontrolleras produktionsmedlen offentligt. Dess omedelbara strävan är att upprätta arbetarmakt, en planerad hushållning och gemensamt ägande av produktionsmedlen (näringslivet)."

Planekonomi! Gemensamt ägande! Socialism! Det är socialist jag är. Nu har jag satt en stämpel på mej själv. Fått veta lite mer om vem jag är. Då känns det faktiskt lite tryggare att gå vidare framåt i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar