tisdag 23 juni 2015

Fy fan för Lotta på Liseberg!


I går kväll försökte jag stå ut med TV:s Lotta på Liseberg, det där usla försöket att efterlikna Allsång på Skansen. I programmet sjöng man Drömmen om Elin. I kanten av bilden stod det: Text och musik Peter Himmelstrand. Himmelstrand dog 1999 och kan inte misstänkas vilja sno stimpengar av Calle Jularbo, men rätt ska väl va rätt, som man säger.
Om låten kan följande förtäljas: Elin Persson var född 1898. Som artonåring blev hon uppvaktad av dragspelaren Kalle Karlsson men dog samma år i lungtuberkulos. Kalle Karlsson gjorde en melodi till hennes minne: Drömmen om Elin.
Samma år 1916 blev han den förste svensk som tog namn efter sin hemby. Han blev Calle Jularbo. Hans melodi Drömmen om Elin fick sin plats i det svenska kulturarvet. Men texten fick han aldrig höra. Jularbo dog 1966 och Peter Himmelstrand skrev sångtexten flera år senare.
Så varför skriver TV-makarna Text och musik Peter Himmelstrand? Har Himmelstrand några efterlevande som är ute efter stimpengar?
Det vill man väl inte tro. Om Lotta vill fortsätta med allsång till Drömmen om Elin, så bör det stå: Text Peter Himmelstrand, musik Calle Jularbo.
Peter Himmelstrand föddes 1936 och kan inte ha gjort en låt som spelades 1916. Det bör vara lätt att förstå.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar