onsdag 24 juni 2015

Skippa DN, välj Dagens ETC!


Den sista tiden har det duggat tätt med kungliga begivenheter. Prinsbröllop och prinsfödsel. Allt inom ramen för den svenska monarkins vidlyftigheter. Allt vad det innebär av kråmande och fjäskande inom nyhetsmedia som brukligt är – med få uppfriskande undantag – inom kåren vid dylika händelser. Radio- och tv-människor fnittrade och flamsade i pinsam underdånighet inför överheten. Plågsamt!
Ytterligare anmärkningsvärd för att inte säga beklämmande är den förlegade konstitutionen som ålägger vårt lands folkvalda regering att vid konselj närvara och bli informerad av statschefen – för närvarande kungen – om vilket namn och titel den nyfödde medlemmen av kungahuset ska bära. Stefan Löfven måste väl ha känt sig en aning malplacerad i detta bisarra sammanhang.
I anständighetens namn är det nog nu! En gammal kvarleva som monarkin är en skymf mot vårt demokratiska samhälle och vilar på en människosyn som inte är förenlig med devisen människors lika värde. Monarkin bör avskaffas så snart som möjligt! Ett statsskick där statschefsämbetet går i arv är ovärdigt en demokrati värd namnet. Det innebär också konsekvenser om vi betänker vilka signaler vi ger till våra barn och unga. Är det generna som ska avgöra människovärdet?

Ungefär så skrev Jan Rödin i Dagens ETC 23 juni. Jag citerar för att det är klok skrivet men också för att än en gång göra reklam för Dagens ETC, en röd dagstidning för ett grönare Sverige. Prenumerera på den och skippa DN! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar