måndag 18 mars 2013

Vi ses i Khao Lak!Khao Lak, vad är det? Vi som pratar thai vet att khao betyder berg, men Khao Lak är en turistort i Thailand dit många svenskar åker.

När jag gick i skolan tyckte jag det var jobbigt att lära mej namnen på svenska städer och landskap och floder. Det blev aldrig några riktiga kunskaper. Mest blev det ett rabblande: Lagan Nissan Täljaren och Nämnaren – och ingenting i minnet för livet. Nu har världen blivit större. Nu ska man veta att Khao Lak ligger i Thailand. Om man ska begripa Ove Klinthälls dikt:

Svenskarna lägger mångtusende pengar
på allt fjärmre resmål med lyxhotellsängar.
Samtidigt kommer det folk hit till Sverige
som inte har mat eller ens natthärbärge!
Dom lurar sej hit med sitt svårtydda tjatter
och lever på svenskarnas krympande skatter.
Mat får dom, kläder, får bo i barack,
så snart har vi knappt råd att bo i Khao Lak!

Det är bra att kunna den internationella geografin för att kunna hänga med i nyhetsförmedlingen. Man bör veta var de länder ligger som invandrare kommer ifrån, länder där förhållandena är så usla att folk tvingas fly.

Man kan också ha glädje av att veta något om de platser vi reser till när vi har semester.  En sådan plats är thailändska Khao Lak. Det var den som drabbades av tsunamikatastrofen 26 december 2004. Klockan var 10:26 när den tio meter höga vågen nådde Khao Laks stränder. Dåligt byggda bostäder och hotell sveptes bort och femtusen människor miste livet.

Det kan hända igen. Jaså inte? Nej vi tror alltid att katastrofer aldrig inträffar där vi befinner oss och att de drabbar andra men aldrig oss själva. Det stämmer med vår erfarenhet. Den måste man lita på. Andra drabbas men aldrig vi. Därför kan vi utan fruktan resa till sol och bad. Vi ses i Khao Lak!  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar