måndag 25 mars 2013

25 mars, en dag då mycket hände



I dag är det jungfru Marie bebådelsedag, nio månader före jul, den dag då Jesus blev till. Om det nu var ängeln Gabriel som gjorde Maria havande eller om det var en romersk soldat eller kanske fästmannen Josef, det lär vi aldrig få veta.

I dag är det också våffeldagen. Det beror på ett hörfel. Vårfrudagen, alltså den dag då Maria blev på smällen, blev under medeltiden vårfredagen. De lät som våffeldagen. Så i dag frossar vi på nygräddade våfflor!

På vårfrudagen brukar också sommartiden börja. Men nu får jag vänta till 31 mars med att ställa fram ställa fram klockan en timme. Då kanske det rentav är vår. Nu ligger snön envist kvar kring kåken där jag bor.

Om man googlar den här dagen får man veta att en sergeant Nicholas Arlemare den 25 mars 1944 hoppade ur ett brinnande bombplan utan fallskärm och föll 4000 meter och klarade sej med en bruten fotled.

Man får också veta att det var den 25 mars 1944 som färg-tv för första gången demonstrerades i Sverige. Det skedde i AGA:s laboratorium på Lidingö där Hans Werthén ledde visningen och antog att färg-tv nog skulle ha en framtid.

Den 25 mars är också den dag då schlagerkompositören Kai Gullmar dog (1982). Det känns för mej som en stor förlust. Men som kunskap är det ju värdelöst. Liksom de flesta kunskaper man drar på sej helt i onödan.

Låt oss strunta i alltihop och grädda våfflor i stället. Sånt kan inte jag, men hustru Inga kan. Och det är en kunskap som vi har mycket större glädje av än allt jag kan sitta och plocka fram på datorn!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar