tisdag 19 mars 2013

Har tiggarna valt sin fattigdom?Dagens Nyheter har haft en uppmärksammad serie artiklar om tiggarna i Stockholm. De är nu ingenting nytt. Redan för tjugo år sedan diskuterades tiggarna i stockholmspressen. Den 21 december 1991 skrev Svenska Dagbladet i en ledare att den främsta förklaringen till det ökade antalet hemlösa i Europa var "att alla människor inte uppsöker socialkontoren".

I Dagens Nyheter (4/1 92) undrade Lars-Olof Franzén om det skulle betyda att de fattiga hade sig själva att skylla. Han skrev: "Antingen är de illegala invandrare eller också är de för generade eller oföretagsamma för att söka de bidrag som står att få i de flesta europeiska länder." Enligt Svenskans ledarskribent var fattigdomen alltså frivilligt vald.

När jag var barn och farsan var arbetslös upplevde vi fattigdom. Jag och min bror Tor märkte det inte eftersom vi alltid fick mat. Farsan lyckades alltid skaffa fram några kronor. Morsan skulle hellre sluta äta själv än att gå till fattigvården, som då kändes skamligt.

Vår fattigdom var inte frivilligt vald. Det är säkerligen inte dagens tiggares fatigdom heller. Men en skam är den. Inte för dem men för det samhälle som inte klarar fördelningen av sina rikedomar. Kapitalismen kan producera men inte fördela.

Kapitalismen är de rikas system. De rika blir rikare genom att byta stora summor – inte småpengar – med varann. De mäktiga behöver inga småpengar. Därför slutar bankerna hantera småpengar. Vanliga medborgare får betala med bankkort.

Snart är tiggarna de enda som behöver småpengar, mynt och kanske sedlar. Vad ska de få i sina framsträckta händer och pappmuggar? Vad ska jag ge dem? Vad får de om jag räcker fram mitt betalkort?

Hur man än diskuterar om vårt samhälles brister så finner man att de alla har samma orsak: kapitalismen! Vi ser det och hela världen vet det: kapitalismen är orsaken till all världens elände. Även till fattigdomen och tiggeriet.  

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar