onsdag 13 mars 2013

Ha något att säga till om!I Sverige har ingen ledande politiker efter Ernst Wigforss skrivit något av teoretiskt eller konstnärligt värde. När de ska välja folk till ledande befattningar verkar de också undvika skrivande människor. Annat är det i till exempel Latinamerika. Där har politiska uppdrag getts åt framstående skribenter som Miguel Angel Asturias, Pablo Neruda, Alejo Carpintier, Ernesto Cardenal för att bara nämna några.

Hos oss visar de mäktiga ett slags rädsla för skrivandet. Det kan man kanske förstå. Skriftspråket avslöjar ganska obarmhärtigt oärlighet, dumhet och halvtänkeri. Fredrik Reinfeldt vill i dag inte höra talas om sin bok Det sovande folket där han förklarar att demokratin är ett illegitimt samhällssystem och att tron på välfärdsstaten är "ett mentalt handikapp".

Våra politiker pratar mer än de skriver. Prat försvinner i luften, medan det skrivna står kvar och avslöjar sin upphovsman. De flesta av oss vanliga hederliga medborgare yttrar oss inte så ofta offentligt, varken i tal eller i skrift. För att säga något måste man ha något att säga. Och för att ha något att säga måste man ha något att säga till om!

Det har de flest av oss inte. Ännu. Men nya tider kommer. Det måste de ju!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar