onsdag 27 mars 2013

Hur smakar ett äpple?Eftersom jag är okunnig om det mesta är jag glad att ha vänner med utbildning och kunskaper. Den allra viktigaste och kunnigaste heter Ulla och undervisar på nåt universitet i Göteborg. Vi umgås bara per post och på nätet men det räcker ju ganska långt.

Nu har hon skickat mej en artikel hon skrivit om sånt som hon inte klarar av. Det gäller att hitta ord för att beskriva vissa saker, ofta t ex smak och lukt. Hur beskriver man en frukt, en parfym, en maträtt, nybakade bullar, en brandrök eller nybakad potatis?

Hon skriver: Kanske är vi hänvisade till synestesi, intermedialitet och korrepondenser? Nu måste jag skriva till henne och fråga vad dessa konstiga ord betyder.

Den sista frågan är svår nog, men eftersom hon är språkvetare står hon inte alldeles svarslös. På frågan hur ett äpple smakar svarar hon: Äppligt, kanske!   


1 kommentar:

  1. Hon menar kanske anestesi/ammnesti, internationalitet/intranätsbibliotek och korrespondenter?

    Mitt förslag är dock att ett äpple smakar grönt, 50-tal, Pressbyrå, syrligt, friskt, vattnigt, blankt, korrekt men salivframkallande ibland rött, besvikelse, torrt och något mjöligt?

    SvaraRadera