lördag 12 september 2015

Tjäna på arbete, inte på ägande!


Till mina minnen från min barndom på 1930-talet hör att vi flyttade ofta. Vi hade inte mycket möbler, allt vi ägde rymdes på ett vanligt lastbilsflak. Men varför flyttade vi?
Vi var fattiga, orsaken till flyttningarna måste ha varit ekonomisk. Kunde man strunta i att betala den sista hyran? Eller den första? Fastighetsägarna tycks ha varit den svaga parten, de ville ha hyresgäster och få in hyrespengar.
I dag är maktförhållandena de motsatta. Fastighetsägarna (samhällets parasiter som inte tjänar på arbete utan på ägande) kan ta ut skyhöga hyror på bostäder som folk måste ha. De kan sno åt sej en arbetares halva inkomst till hyra för en bostad, det är rena utpressningen.
Jag önskar mej ett annat samhälle. I mitt samhälle skulle man inte tjäna pengar på ägande, bara på arbete. I mitt samhälle skulle inte arbetarnas representanter tjäna sju arbetarlöner.
Mitt samhälle skulle vara socialistiskt.

I min barndom var Socialdemokratin socialistisk. Men allting går att köpa, även sosseledare. Det kommer historikerna att visa i framtida forskning. Jag hoppas de också kommer att kunna visa varför det var ekonomiskt fördelaktigt för de fattiga med alla dessa flyttningar jag var med om i min barndom.
Tyvärr kommer jag inte att få veta vad de kommer fram till. Är man som jag nittio år har man inte tid kvar att ta del av framtida forskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar