onsdag 9 september 2015

Programmet fick inte vara kvar


På 1980-talet fanns det i radion ett program som hette Klarspråk. Om man blev inbjuden att yttra sej där fick man säga vad man ville och ingen censur förekom. Där sade jag bland annat:

– På 1700-talet kom hattarna till makten i Sverige. Det var den nya tidens rikemän: grosshandlare, redare, fabrikörer, brukspatroner och höga ämbetsmän. Då blev det förbjudet att betala arbetarna för mycket i lön, däremot fick man gärna betala för litet. Det var först sen arbetarrörelsen kämpat sej till att skattepengar skulle användas för det gemensamma bästa som vi fick en tid av relativt välstånd.
Men makt korrumperar. De nya makthavarna i arbetarrörelsens toppar avskilde sej som en särskild klass i samhället, precis som adeln på Magnus Ladulås tid. Knappast någon toppolitiker har erfarenhet av vanligt jobb och vanliga levnadsvillkor.
Politiker talar om ansvar. Det är struntprat. Ett ansvar som aldrig utkrävs är ju inget ansvar. Ingen politiker hamnar i fängelse för svikna vallöften och dåliga beslut, även om de drabbar aldrig så många. Och skulle politikern eventuellt bli avsatt eller bortröstad så har han försäkrat sej om fina reträttplatser och rundliga pensioner. En politiker förlorar aldrig.

Detta sade jag i Sveriges radio den 5 februari 1989. Det hade varit lika giltigt om jag sagt det i dag. Men nu finns inte programmet Klarspråk kvar i Sveriges radio. De som blev inbjudna att tala där tog programtiteln på allvar och talade verkligen klarspråk. Så programmet fick inte vara kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar