torsdag 17 september 2015

Byt ut nationalsången!


Du gamla, du fria är Sveriges nationalsång, skriven av Rickard Dybeck 1844 till en gammal folkmelodi. Till skillnad från många andra nationalsånger har detta musikverk aldrig officiellt, genom politiska beslut, antagits som nationalsång. Dess status vilar alltså helt på traditionen. Den används dock som nationalsång även vid så officiella tillställningar som statsbesök och är självklar som Sveriges nationalsång vid exempelvis sportevenemang.
Jag föreslår att vi byter ut den mot Vi bygger landet, en av den svenska arbetarrörelsens klassiska kampsånger:

Vi bygger landet i gärning och ord
röjer dess tegar och plöjer dess jord
Vi bärgar skörden som åkrarna gav
timret ur skogen och fångsten ur hav
Vi är de tusenden som bygger landet
vi bar det fram i nöd och strid
i trots och längtan
i svält och armod
Nu bygger vi den nya tid!

Den svenska arbetarrörelsen byggde efter kriget från 1945 upp en enastående välfärd som väckte beundran och avund i hela världen. Det gjordes i trots mot högern, nuvarande moderaterna, som röstade nej till varje välfärdsreform.
Om de hade fått regera skulle vi inte ha haft någon välfärd, nej inte ens rösträtt i Sverige. Det skulle en hederlig skola tala om för våra barn, om vi hade en hederlig skola.
Men det har vi inte. Trots att sossarna kom till makten 1932 har vi kvar en borgerlig skola och en borgerlig lärarkår som inte gör våra barn till socialister utan sållar fram den elit Näringslivet behöver och lämnar resten så förvirrade och lättstyrda som makthavarna vill ha dem.
Vår nationalsång bör tala om vilken samhällsklass som skapade det Sverige den vill hylla.    

1 kommentar:

  1. Jag instämmer helt och tackar för att du lyfter kravet, på så välformulerat klarspråk!

    SvaraRadera