onsdag 18 september 2013

Vem i hela världen kan man lita på?Den frågan ställde Mikael Wiehe redan på 1970-talet i sin låt med Hoola Bandoola band. Om man googlar frågan möter man folk som vill lita på banker och försäkringsbolag och känna trygghet i ekonomiska och politiska frågor – men inte när det gäller religion och vidskepelse. Ändå finns ju prästen med i Wiehes text:

Och när vår präst från konfirmationen
står och pekar i det blå
och ingen fattar om han visar vägen
eller känner vilket håll vinden blåser åt.
Då kommer Halta Lotta hem till mig
med rösten fylld av gråt, och säger
vem i hel världen kan man lita på?

Jag känner mej som Halta Lotta när jag tänker på dom som jag skulle ha velat lita på. I tjugo år jobbade jag i Aftonbladets sätteri. Tidningen blev LO-ägd och socialdemokratisk. År 2001 fick AB en ledarskribent som hette Helle Klein. Hon skulle alltså vara socialist. Plötsligt tog hon tjänstledigt från tidningen för att bli prästvigd!
Som präst lär hon väl inte få 140 000 kronor i månaden som hon hade på Aftonbladet, men vem vet vad det finns för karriärmöjligheter i Svenska kyrkan? Och fallskärmen på drygt två miljoner räcker väl ett tag.

Som gammal gråsosse vill man lita på folk som får betydelse i rörelsen. En sån var Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande mellan 2000 och 2012. En genomtrevlig flicka tyckte jag när hon överlämnade LO:s kulturpris till mej och gav mej en kram på ett möte år 2004. Säkert en pålitlig socialist. Men nej – nu bär hon ett kors och en ängel som smycken runt halsen, är kristen och är sossarnas toppnamn i kyrkovalet. Hon har en son som ska prästvigas. Vi får väl se om hon också väljer den vägen.


LO-folk kan bli präster! Åtar sej att förvirra oss, gå in i våra huvuden med vidskepelse i stället för att ta ledningen i klasskampen. Det är en skam.  Nu undrar jag bara vem det ska bli härnäst. Pastor Stefan Löven? Nej, nu får det vara nog. Nån i hela världen bör man kunna lita på!     
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar