lördag 7 september 2013

Så kan man se på Sveriges framtidHur står det till i Sverige år 2017? Jo, sossarna har vunnit senaste valet och Håkan Juholt är statsminister. Med sin närmaste man, Anders Bergman, skriver han debattartiklar i Dagens Nyheter, där de inte behöver undra om de ska bli publicerade, det bestämmer de själva.
Så sägs det i boken Sverige 2017 av John Lapidus på Lapidus förlag som jag hittar i min bokhylla.

Anders Bergman är en påhittad person. Annars vimlar boken av folk som lever och agerar i verkligheten såväl som i romanen. För dem måste det vara kul att få veta vad de säger och gör år 2017, Juholt, Göran Greider, Åsa Romson, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson, Mona Sahlin, Annie Lööf, Ylva Thörn och andra.
Anders Berglund tror på en ny eller helst nygammal socialdemokrati. Han ska alltid kämpa vidare i politiken. Inte sälja sig till andra intressen som Palmes pojkar gjort.

Och han räknar upp dem: Klas Eklund är chefsekonom på S-E-banken, Erik Åsbrink är VD på Vasakronan, Odd Engström styrelseordförande hos Stenbeck, Jan O Karlsson EU-byråkrat i Luxemburg. Alla är de miljonärer, alla lever de ett överklassliv som de en gång kritiserat. Och Göran Persson har blivit godsägare och konsult åt näringslivet.
Så där kan man fantisera om framtiden.

I folket har det vuxit fram en rörelse som konkurerar med de gamla samhällsbyggarna. Rörelsen växer. Problemet för bokens personer, främst Juholt och Anders, är om de ska radikalisera socialdemokratin eller lämna den och gå över till den nya rörelsen.
Vem som väljer vad ska jag inte avslöja. Jag nöjer mig med att rekommendera en bok som på ett både lättläst och roande sätt reser en rad frågor om vårt lands nutid och framtid.
                                
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar