lördag 14 september 2013

Bok om ett försvunnet SverigeÄr du tillräckligt gammal för att komma ihåg TV-gubben Lennart Hyland? Då kan du ha glädje av boken HYLAND Legenden och hans tid av Lars Ragnar Forssberg som nyligen getts ut på Leopard förlag.

På 1960-talet hade svensk TV bara en kanal. Den hade bortåt fem miljoner tittare. Vi som var med då minns särskilda händelser i Hylands hörna. Som när statsminister Tage Erlander fick visa att även politiker kan ha humor. Eller när Per Oscarsson började klä av sej i direktsändning och nästan skrämde slag på Hyland.
Men dessförinnan hade Hyland gjort något ännu märkligare i radioprogrammet Karusellen. Han hade släppt fram vildmarksmannen Gösta "Snoddas" Nordgren som sjöng sej in i svenska folkets hjärtan med sin sång Flottarkärlek.

Det här har blivit en historiebok om den tid när vår berömda välfärd byggdes upp, när vi alla tänkte samma tankar och lät oss roas av samma lekledare – Hyland – som fick oss att träffas på stan och byta slipsar, gå ut i köket och befria våra hustrur från hushållsgöromålen eller bara koppla av och träffa aktuella författare och landets främsta artister.

Men bilden av den glade lekledaren har en baksida. Han var inte lika älskad i TV-huset som i de svenska hemmen. Och så blev han alkoholist. Ibland sågs han sitta kraftigt berusad på buss 54 och med hög röst berätta om sina kolleger och deras inkompetens.
Den 30 april 1983 sände han sin sista hörna. Därefter dök han ibland upp i Radiohuset där ingen längre ville veta av honom. När han erbjöd TV4 sina tjänster blev det avslag.

Lars Ragnar Forssbergs bok är berättelsen om en fascinerande person men också om ett Sverige som vi aldrig kommer att få tillbaka.
                                                                                    
  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar