tisdag 17 september 2013

Bortglömd kung i bortglömt SverigeNär historia var ett viktigt ämne i skolan fick man mest läsa om hjältekungar som Karl XII och Gustav II Adolf – och så Gustav Vasa och hans äventyr i Dalarna förstås. En kung som jag aldrig såg nämnas var Gustav Vasas yngste son som skulle bli Karl IX. Honom kan du möta i Erik Peterssons bok Den skoningslöse som för en tid sedan gavs ut av Natur & Kultur.
Erik Petersson skildrar detaljrikt Karls liv från födelsen 1550 till hans död 1611. Som exempel på den hänsynslöshet som gett boken dess namn nämns Linköpings blodbad år 1600.

En avrättning får visa grymhetens grundlighet. Det gällde en man som blivit avslöjad som katolik. Hans armar och ben krossades. Sedan dödades han genom att hjärtat skars ut och placerades i munnen. Det skulle visa hur det kunde gå för den som höll på katoliken Sigismund, Karls konkurrent om kungakronan.

Kristnandet gick trögt i Sverige. Gamla folkliga föreställningar var seglivade. Inte förrän vid 1600-talets slut stämde den folkliga och den kyrkliga tron överens, säger författaren. Även överheten hade sina svårigheter på Karls tid. En av hans hustrur, Maria av Pfaltz, födde sex barn på åtta år. Endast ett överlevde och själv dog hon ung. Karl led av mardrömmar och tandvärk. Han dog 1611.

Vi förfasar oss gärna över underutvecklade länder där grymhet och religion tar överhanden. Men det är inte länge sen Sverige var lika ociviliserat. Det får man klart för sig i den här boken om en bortglömd kung. Och ett Sverige som vi gärna glömmer. Det är underhållande läsning.
                                                                                                                                                                                              


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar