måndag 2 september 2013

En bok att bläddra i på skojEn nyutkommen bok som jag måste rekommendera är BILDNINGSAKUTEN av Göran Everdahl (Norstedts). Där får man fakta och skvaller och anekdoter om en massa saker i bokstavsordning från Alexander den store och Bach till Äpplen och Öl.

Undertiteln är: Bli expert på 5 minuter. På så kort tid kan man skaffa sej en rätt bra allmänbildning. Jag slår upp på måfå. Om Selma Lagerlöf sägs att hon är Sveriges mest internationellt lästa författare. Hon låter Gösta Berling tala om hur det är att bli gammal: "Tusan djävlar, pojke, jag säger honom att jag inte är något annat än ett påklätt lik. Gud vet hur litet liv det är i mig."

Om Countrymusik får jag veta att Dolly Parton sjunger tårdrypande om sin fattiga barndom och att låtskrivaren Harlan Howard säger att "Countrymusik består av tre ackord och sanningen".

Om Äpplen får vi veta att det finns mer än tusen sorter. Och att frukten på kunskapens träd hos Adam och Eva nästan alltid avbildas som ett äpple, men att Bibeln inte nämner äpplet. Kanske var det ett fikon, eftersom Adam och Eva ju skyler sej med fikonlöv?

När det gäller öl sägs att det framställs av mältad säd men att det också går att göra av potatis och majs. Öl associeras vanligen med Tyskland där man dricker 107 liter per person och år. Tjeckien är värre med 132 liter per person. Svenskarna dricker bara 52 liter per person om året. I Tjeckien, Tyskland och Österrike finns det "öl-spa" där man kan bada i öl och det ska vara bra för hyn.

Katarina den stora var rysk kejsarinna mellan 1729 och 1796. Hon var sexgalning enligt legenden. Men man känner bara till tolv älskare förutom hennes man. En av dem var Potemkin, han som gett upphov till begreppet potemkinkulisser för att beskriva skönmålande lögner.

Mycket kunskap alltså i boken Bildningsakuten. Om man vill bli allmänbildad. Men vad ska man bli det för? Läs inte den här boken för att bli bildad, bläddra i den för att det är skojigt att överaskas av sånt som du inte hade en aning om på områden som intresserar dej.    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar