söndag 29 september 2013

Vad är det att vara rom i dag?Det snackas mycket om romer nu, sen det visats att polisen lagt upp register på dem. Jag blir nyfiken. Vad innebär det att vara rom i dag?

När jag turnerade med Katarina Tiakon i Småland för länge sedan berättade hon i varje föredrag hur hennes pappa gifte bort henne med en karl hon inte ville ha och att hon måste fly från äktenskapet.  Tydligen hade romerna andra seder förr än de har i dag.

Om man googlar på romer får man fram vad kulturen varit. Det fanns regler gällande renhet. Män var generellt sett renare än kvinnor. Barn och äldre var renare än andra. Matplatsen var helig, matkärl som har vidrört marken eller stolar måste kastas. Man fick inte tvätta kökshanddukar eller annan kökstextil tillsammans med annan tvätt. Man fick heller inte blanda yngre och äldres kläder när man tvättade, inte heller fick kläder som man använde nedanför midjan blandas med kläder ovanför (allt från midjan och ner ansågs vara smutsigt). Man kan undra när sådana regler gällde.

Romernas historia i Sverige är kantad av förföljelse. Mellan 1914 och 1953 var romsk invandring till Sverige förbjuden, vilket betyder att Sveriges gränser var stängda för romska flyktingar under andra världskriget och de nazistiska förföljelserna. Under första delen av 1900-talet blev romer tvungna att bo i tält eller i "zigenarläger" fram till 1960-talet. De drabbades av tvångssteriliseringar, tvångsomhändertaganden av barn och tvångsassimilation.

Professor Karl-Olof Arnstberg har sagt att romerna är det mest förföljda och diskriminerade folkslaget i världen och att det därför är naturligt att de svarat med en viss brottslighet. En sådan brottslighet måste polisen naturligtvis ta itu med, men det rättfärdigar ju inte de skånska registren där oskyldiga och även barn är upptagna.

Det som väcker min nyfikenhet är vad det betyder att vara rom i dag. När någon stiger fram och säger: Jag är rom. Vad är det hon egentligen säger då? Det kan ju inte vara ras. Kanske kultur? Det enda jag vet om romer i dag är att de med dans och en sprudlande musik kan uttrycka en livsglädje som vi andra skulle behöva låta oss smittas av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar