fredag 24 maj 2013

Unna din vän en gräsligt rolig dag!Om man ritar 17 vassa metkrokar nedsänkta i vattnet och en fisk som simmar fram mot dem och sen kallar teckningen för "Valfrihet", då har man fångat den borgerliga regeringens politik i ett nötskal.
Så jobbar Gunna Grähs. Enkelt, uppkäftigt och träffsäkert. Jag hade en riktigt rolig eftermiddag i går, när jag i en av mina boklådor hittade Gunnas bok Det fräscha alternativet från Galago förlag.

Det händer att man känner sej träffad. En gamling äter tjugiåtta mediciner, varav tjugisju är mot biverkningar. Det skulle kunna vara ens egna barnbarnsbarn som i sandlådan ropar sina nya skällsord: Lyxhora! Skattefifflare! Hennes katt liknar min när den skäller ut Gunna och hotar att flytta hemifrån.
Ordningspolisen skyddar demokratin genom att upphäva den och hoppas på förståelse för beslutet.
Gubben och kärringen åker på kombinerad päls- och pilgrimsresa med frikyrkopastorn till Tranås och Pälsjösses i en lång och hejdlöst rolig serie.

Gunna Grähs är något så sällsynt som ett original – det finns ingen tecknare och sanningssägare som kan jämföras med henne. Det som förr var satir blir nu verklighetsskildring, eftersom verkligheten blivit så absurd att den hunnit ifatt satiren.
Men dråpligheten har inte gått förlorad. Den som vill ge en present till någon man unnar en glad dag kan inte välja något bättre än "Det fräscha alternativet" av vår främsta tecknare och serieskapare Gunna Grähs.
                                                                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar