måndag 6 maj 2013

Låt inte högern erövra kulturen!


                              
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth sa en gång att hon ogillar ordet kultur och vill byta ut det mot underhållning. Hon var missnöjd med den svenska kulturjournalistiken som skrämde näringslivet från att sponsra kulturen.
Vi måste säga som det är: Kulturen är oftast vänstervriden. Kulturskapande kräver begåvning. Och konstnärlig begåvning finns sällan till höger.

När moderaten Margaretha af Ugglas var redaktör för Svensk Tidskrift skrev hon i sin ledare (i nr 8-9/1991):
"Varför är högern som vunnit verkligheten och vunnit slaget om värderingarna på så många andra områden fortfarande utskåpade i kulturdebatten?"
Hennes ledare slutade: "Därför måste det stå som en första punkt på högerns prioriteringar: Erövra kulturen."
Det var samma år som Carl Bildt blev statsminister. Sture Eskilsson och Svenskt Näringsliv (som då hette SAF) hade haft tjugo år på sig att underminera den unika svenska välfärden och avväpna socialdemokratin. Bland oss andra hade de som mindes vad socialdemokrati ska vara börjat dö undan.

Högern kan aldrig erövra kulturen, eftersom där saknas konstnärliga begåvningar. Men man kan begränsa och tysta. Dra in bidrag. Tankesmedjan Timbro gav sig en gång på Utbildningsradions barnprogram som ansågs "hårt vinklade" när de berättade att industrin skitar ner miljön.
Lena Adelsohn Liljeroth ansåg att kultur och näringsliv bör närma sig varandra. Som kulturarbetare hoppas man verkligen att så inte sker. Kulturen ska vara kritisk. Kulturarbetare jobbar av lust och övertygelse. De får inte låta sej köpas av rika sponsorer. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar