tisdag 14 maj 2013

Läs Björn Kumm om Kuba!Nu hungerstrejkar fångarna på Guantánamo. De är beredda att svälta sej till döds för att visa att USA inte är någon rättsstat som kan bura in folk utan rannsakan och dom.
Guantánamobasen ligger på kubanskt territorium. USA betalar en hyra på 4085 dollar i månaden (mindre än vad en tvårummare kostar i New York City) men Fidel har aldrig löst in checkerna.

Efter revolutionen undrade man när det skulle bli demokrati och fria val på Kuba. Fidel svarade: Inte förrän en jordreform är genomförd, inte förrän alla kubaner har arbete, alla barn går i skola, alla kubaner kan läsa och skriva och har tillgång till sjukvård. Fria val blev det inte, men allt det andra genomfördes.

När diktatorn Batista störtades flydde hälften av landets läkare till USA. Nu har man fyra gånger så många läkare som då.
En gång när jag och hustru Inga var på Kuba blev Inga krasslig och gick till doktorn. Vi minns doktorns förvåning när hon frågade vad hon skulle betala. Trodde hon att läkarbesök kostade något? Ja, i Sverige kostar läkarbesök något. I USA är de så dyra att miljoner inte har råd att gå till doktorn.

Fidel har blivit gammal och krasslig. Elva amerikanska presidenter
har velat döda honom men misslyckats.
                                                                                       
Vill du veta mer om Kuba bör du läsa Björn Kumms bok Fidel Castro som getts ut av Historiska Media. Att klämma in en biografi över en färgstark person som Fidel på bara 140 sidor, det är en prestation som knappast någon annan än Björn Kumm skulle klara. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar