fredag 31 maj 2013

Här är boken om ditt nya arbetarpartiIbland får jag lust att rekommendera en bok som jag tycker alla svenskar borde läsa. Den här gången får det bli Ett partis fall och uppgång av Anders Pihlblad (Natur & Kultur). Boken som visar hur Moderaterna lyckades ändra bilden av sig själva från att vara ett parti för de välbeställda till att bli företrädare för det arbetande Sverige.
Moderaterna styrs som ett affärsföretag av några få personer i partitoppen, främst Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.

Reinfeldt var 18 år när han 1983 blev ordförande i Moderata Ungdomsförbundet MUF. 1993 gav han ut boken Det sovande folket, där han skrev att svenskarna är "mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd".
Anders Borg var 13 år när han blev med i Moderat skolungdom MSK i Norrköping. Han hade lägsta betyg i matte. Han var drogliberal och tyckte att hasch och marijuana skulle släppas fritt.
Per Schlingmann var idékläckare. En ny ordlista skulle skapas. Förändra skulle bli förbättra, privatisering skulle kallas mångfald, privata företag fick bli enskilda aktörer.

Socialdemokratin gick bakåt. Förfallet började med Göran Persson. Tillsammans med Anitra Steen köpte han gården Torp för 12,5 miljoner efter att tidigare ha häcklat Bo Lundgren som köpt en villa som bara var hälften så dyr. Det är sånt som skadat partiets anseende ohjälpligt.
Det som mest hjälpt Moderaterna till makten är dock de ekonomiska bidrag de fått från hemliga givare. Såna som greve Gustaf Douglas, antyder författaren.

Anders Pihlblad har fått till en grundlig, lättläst och roande skildring av en omskakande period i vårt lands historia.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar