torsdag 16 maj 2013

Lär dig snacka snyggt!Många av oss är ängliga när det gäller att tala inför publik. Det kan man råda bot på genom att följa några enkla råd.
Tänk på dina kläder. De ska aldrig ta uppmärksamheten från det du säger. Om du har en dialekt så tala om varifrån du kommer så att folk slipper fundera på den. Om du har en större publik, dela upp den i åtta delar som du tittar på växelvis. Då kommer alla att känna sig sedda. Titta inte på klockan, då känner sig den du talar med mindre viktig och tror att du tänker på annat.

Ljug aldrig! Om du gjort något dumt, börja med att erkänna det så du hinner före dem som vill anklaga dej. Och be kanske om ursäkt. Vad du än ska prata om har du bara tre minuter på dig att väcka välvilja och vinna publikens förtroende. Ta vara på dem!

Något jag har svårt med är att komma ihåg namnen på dem jag skakar hand med inför ett framträdande. Olof Palme var fenomenal på det, liksom förre landshövdingen Björn Eriksson. De kunde säga "Hej Sven!" även om det gått månader sedan vi träffades förra gången. Ett sätt att pränta in namn i minnet, är att genast upprepa det under handskakningen: "Hej Olle!"

Man kan göra bort sej genom att till exempel ställa sej inför en publik med gylfen öppen. Då gäller det att behålla fattingen. Dra lugnt igen blixtlåset och fråga: Hur många av er såg att jag hade gylfen öppen? Nästan alla räcker upp händerna. Så frågar man: Hur många av er kommer ihåg hur jag började mitt föredrag? Inga händer räcks upp. Där ser ni, säger man, hur viktiga kläderna är när ni ska framträda inför publik.

Det finns slutna frågor och öppna frågor. En sluten fråga, Gillar du Italien?, kan besvaras kort med ja eller nej. En öppen fråga, Vad gillar du med Italien?, kan ge ett längre samtal.

Om du vill lära dej framträda inför publik så gå till bibblan och låna Elaine Bergquists bok Snacka snyggt (Norstedts förlag). Hon ger massor av goda råd och visar upp lärorika exempel på kändisar som gjort lycka eller gjort bort sig när de talat. Här har osäkra talare mycket att lära. Vi som tror oss kunna konsten får en underhållande läsning och ett och annat nyttigt tips.
                                               
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar