onsdag 29 maj 2013

Musik ger en del att tänka på!I dag fyller Jan Malmsjö 81 år. Grattis! Jag sätter mej vid datorn och lyssnar till hans sånger. Stilla natt. Gläns över sjö och strand. Fast jag inte är ett dugg religiös blir jag fängslad. Och En sång en gång för länge länge sen, inspelad 1968. Om du vill ha en liten musikalisk upplevelse så googla in Jan Malmsjö och lyssna!

Det är lätt att bli trött på musik i dag. Den ligger i luften på varuhusen. TV:s jinglar är en plåga. Vi bär med oss mp3-spelare. Ungdomar går med hörlurar på väg till skolan. Vi diskuterar musik trots att det inte finns särskilt många ord och begrepp att diskutera med. Man kan känna igen Jan Johanssons sätt att spela piano utan att kunna sätta ord på det. Pojkar i årskurs nio kan inte tala om varför de gillar en låt. Den är bra! Det hör du väl!

Musik kan göras rent fabriksmässigt med datorprogram där varken sång eller instrument är nödvändiga. Abbas album Arrivel från 1976 innehåller knappt ett mänskligt ljud. Allt är "sound" och effekter. Det är datamusik. Om det läser jag i Olle Edströms bok Säg det om toner och därtill om ord (Carlsson förlag).

Musik kan man dansa till, njuta av, marschera till. Richard Wagner hade nog inte tänkt sig att hans lugna orkesterstycke Siegfried Idyll skulle höras ytterst svagt på en tandläkarmottagning. Och Evert Taube förutsåg nog inte att hans kärlekssång Nocturne ("Flämtar. Strider. Vill inte. Vill. Och blir åter kysst.") skulle komma att spelas på begravningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar