tisdag 21 maj 2013

Nu säger jag väl nåt alldeles galetSverige har varit världens bästa land att leva i. Det var från 1950-talet fram till 1976 då de borgerliga fick makten och började förstöra det arbetarklassen byggt upp. Vi var då främst i världen, vi var på väg bort från religiös vidskepelse, vi hade hög folkbildning, social trygghet och en välfärd som inga andra länder kunnat uppnå.

Det där borde vara allmänt bekant och stå i våra skolböcker. I stället förtigs det. De som nu har makten vill få oss att glömma den välfärd vi haft så att vi inte ska kräva den tillbaka. Och snart är den generation död som var med då och kan minnas.

Det känns konstigt att säga det. Vi – de skandinaviska länderna – låg i den mänskliga utvecklingens framkant. Gunnar Sträng ledde världens mest jämlika ekonomi. Resten av världen var och är underutvecklad!
Jag läser det påståendet än en gång och undrar om jag kan stå för det.
Låt oss se. Ett samhälle ska inte bedömas efter hur de rika har det – de har det alltid bra. Ett samhälle ska bedömas efter hur de fattigaste har det. I de flesta länder finns en enorm fattigdom. Vi ser det på teve varje dag, folk svälter. Det är kvinnor och barn som drabbas värst. Världens rikaste land, USA, är också det mest ojämlika – där har miljoner människor inte råd att söka läkarhjälp.

Sverige har också fått en fattig underklass. Värst drabbas ensamma mödrar, ungdomar och invandrare. Om invandringen är för stor eller för okontrollerad kan diskuteras. Men vad som borde vara självklart är att den svenska arbetarklassen borde styra invandringen, undervisa dem som kommer hit och tvinga dem att acceptera svenska lagar och regler.

Så skulle det kunna vara om den svenska arbetarklassen vore organiserad och en maktfaktor i landet. Men det är den inte. De som en gång fick förtroendet att leda arbetarrörelsen är nu miljonärer, sitter på dyrbara torp och jobbar i fiendens storföretag.

Vi befann oss en gång i den mänskliga utvecklingens framkant. Resten av världen var och är underutvecklad. Nu är det sagt. Och jag är väl galen som sagt det.1 kommentar: