måndag 13 maj 2013

Tack för vårens ljusa dagar!Fader vår som är i himmelen… Tänk vad man fick lära sej när jag gick i plugget! Vårt dagliga bröd giv oss i dag… Man skulle inte förstå att det var farsan och morsan som slitit ihop till det käk som vi ungar alltid fick medan föräldrarna ofta gick till sängs hungriga. Vår favoritpoet Ove Klinthäll har inte låtit lura sej av någon krilleundervisning. Här leker han respektlöst med Fader vår:  

Moder Vår, som är på jorden,
tack för dina ljusa dagar!
Alla, tror jag, som bebor den,
gläds i både själ och magar.
Ljuset, vinden, solen, värmen,
kryp och växter, blom och blad,
allting skakar du ur ärmen
och gör undertecknad glad.
                             dvs Ove

Här borde man gå in på den svåra frågan vad det är för fel på religioner. De tjänar överklassen och fördummar vanligt folk genom att dölja verklighetens motsättningar, dvs sudda ut klassgränserna. Den som säger sej vara kristen, jude eller muslim säger inte vilken klass han tillhör. Ägare eller egendomslös? Kapitalist eller arbetare? Religionerna låtar de mäktiga smälta in i folkhavet.

Men det får vi reda ut en annan gång. Nu gläder vi oss åt poetens Moder Vår som är på jorden!  

1 kommentar:

 1. Hej Sven!

  Jag är så glad över att ha hittat hit till din blogg, du har så kloka och välgrundade tankar att dela.
  Jag läste som 11-åring Trälarna för första gången, sträckläste då böckerna och efter det har det blivit flera omgångar av denna fantastiska serie. När jag ser tillbaka tror jag att jag delvis har detta proletärhistoriska mästerverk att tacka för min politiska grundövertygelse.
  I dag är jag 30 år och håller just på att avsluta sista boken i Trälarna-serien, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Senast jag läste dem var jag nog i 18-årsåldern. Det är fascinerande hur böcker kan ge en nya insikter beroende på var man själv befinner sig i livet man läser dem. Nu när den politiska situationen är som den är känns ju så klart arbetarklassens kamp mer aktuellt än någonsin. Samt uppfriskande med en lättläst påminnelse om vart vi kommer ifrån, vad som fört oss dit vi är i dag och vilka som är de självklara redskapen/vapnen med vilka vi kan resa oss ytterligare istället för att lägga ner dem och låta oss tvingas tillbaka i träldom av kapitaliseterna.

  Tack för dina böcker, för att du inspirerar och för att du fortfarande håller den knutna näven högt!

  Vänligen, Annanova (medlem i Rättvisepartiet Socialisterna)

  SvaraRadera