torsdag 31 oktober 2013

Vissa författare bör inte glömmas!


Om vi gamlingar har någon uppgift så bör det vara att använda minnet och påminna om sånt som riskerar att försvinna i det kommersiella medieskvalet. Dit hör viktiga författare som inte våra rikemän längre tjänar pengar på.

I dag vill jag påminna om Gunnar Ohrlander, född 1939 och död 2010, också känd under signaturen Doktor Gormander. Han var satiriker i bl a Flamman och Aftonbladet och dramatiker för Fria Proteatern. Här vill jag påminna om hans sista bok, Den gudarna älskar – om konsten att överleva som lärare, som kom ut 2009.  

Greken Lukianos ska för tvåtusen år sedan ha skrivit att den gudarna hatar gör de till lärare. Ohrlander vill vända på begreppen. Skolan är min livslånga kärlek, skriver han. Lärarna är de viktigaste kulturarbetarna men har inte fått den uppskattning de förtjänar.
Läraryrket har låg status i Sverige. En av fyra lärare överväger att lämna yrket på grund av usel arbetsmiljö och låga löner.

Ett katastrofalt dråpslag mot den svenska skolan svarade Göran Persson för 1991 när han öppnade för privatisering av skolväsendet.  Det skulle ge möjlighet till försök med småskalig alternativ pedagogik men resulterade i stället i att skattemedel överfördes till stora koncerner med miljardomsättning. Till skillnad från t ex Holland och Danmark där friskolor ägs av icke vinstdrivande stiftelser.
En fråga som Ohrlander undrar över är varför det bara är i Sverige och England som skolor brinner. Svenska skolor har brunnit 250 gånger om året eller en gång varje verksamhetsdag.

Mot slutet av boken släpper Gunnar Ohrlander fram Doktor Gormander och då blir det roligt. Vi får veta hur ungdom, föräldrar och skolfolk har det i Östra Vidringe, som inte bör ligga alltför långt från Grönköping.
I den här boken finns alla synpunkter på den svenska skolan som tänkas kan – utom en: den att arbetarrörelsens historia och värderingar aldrig tagit sig in i undervisning och läroböcker. Läsvärd är boken ändå.
 
1 kommentar:

  1. Gormander i saligt minne --- men jag undrar hur ett icke-katastrofalt dråpslag kan se ut?

    SvaraRadera