lördag 5 oktober 2013

Det här får vi aldrig glömma!För en tid sedan skrev jag att jag var förvånad över att samhället fungerade när vi har sjuhundratusen arbetslösa. Sjuhundratusen av oss uträttar ingenting. Ändå funkar samhället. Affärerna är fulla med mat, varuhusen fulla med prylar, vårdcentraler är i gång, liksom sjukhus, skolor och daghem.

Det är väl som det ska. Arbete som förr gjordes för hand görs numera av maskiner. De människor som befrias från arbete kan då ägna sig åt skojigare sysselsättningar, sporta, leka, dansa, måla tavlor, spela musik.

Det skulle de kunna göra om de levde för sin egen skull. Men dagens människor lever inte för sin egen skull utan för att en liten klick herrar ska tjäna pengar på dem. De ska "stå till arbetsmarknadens förfogande". De ska söka jobb – inte för att samhället behöver deras insatser utan för att de, eventuellt, ska kunna göra någon rik herre ännu rikare.

Hur kommer det sig att allt fungerar fast sjuhundratusen medborgare inte gör någon insats? Jo, det funkar för att den som har jobb får slita ut sig genom att göra två eller tre personers arbete för en persons lön. När de som tidigare var med och delade på jobbet blev "friställda" betydde det att ägaren stal deras löner och lade dessa pengar till sin egen vinst.

Hur länge ska vi låta detta elände fortgå? Till nästa val kanske. Då får vi ju en socialdemokratisk regering och då – ska ni se – blir allting annorlunda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar