torsdag 10 oktober 2013

Hur vet du att du blivit gubbe?Du vet att du är gubbe när du anser att en maträtt som inte innehåller sås och potatis inte är en riktig måltid.  Eller när du varit med om att köpa mjölk i lösvikt. Det säger Lennie Norman i sin bok  Gubbvarning som nu kommit ut på Forum i sin åttonde utgåva. Du vet att du är gubbe när du tycker det var roligare förr men inte kommer håg vad det var som var så roligt.
Det här är boken är rolig för oss som kommit upp i gubbåldern. Man känner igen sig. Hans kapitel om varför ingen klok och tänkande människa kan vara religiös är läsvärt.
Tiderna förändras, konstaterar han. I hans ungdom använde man kondom för att hindra att ett liv blev till. Nu använder man kondom för att bevara sitt liv. När han var ung var det töntigt att ha mössa på sig. Nu har pojkar mössa året om, både ute och inne.
Boken är illustrerad med gubbar av Hans Lindström. En av dem säger: Shit, fick du sparken som lärare – vad hände? Och får svaret: Jag sa till eleverna att dom skulle sitta stilla, hålla käften å lyssna.
När jag recenserade en tidigare utgåva av den här boken skrev jag: Det här är presentboken till varje manlig åldring. Man låter boken sjunka i knät och faller i tankar. Minns hur man som barn blev skickad till livsmedelsaffärn och betalade med kopparpengar, ettöringar, tvåöringar, femöringar – och hur man själv fick en tvåöring till kola för besväret.
Som åldring kan man känna sig träffad när Lennie Norman tar hjälp av Oscar Wilde: Unga män vill vara trogna men är det inte, gamla män vill vara otrogna men kan det inte.
Här kommer vi in på ett område där det är helt olika för män och kvinnor. Det skulle vara roligt om någon gammal tant ville göra en liknande bok och påminna om hur det var att vara flicka i arbetarklassen medan det ännu skulle vara sås och potatis i en riktig måltid, skrev jag då. Den boken saknar jag fortfarande.
                                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar