lördag 19 oktober 2013

Musik som lindrar tandvärkenVad gör man när man har tandvärk och ligger i sängen och käkar tabletter som inte hjälper? Jo, man lyssnar på musik som man hittar i skivlådan och nästan glömt att man hade. Jag hittar skivan Livslust med gruppen Folklekarne.

Det är Kurt och Brita Ehlert, två folkmusiker från Norrköping, som samlat ett gäng spelmän och spelkvinnor kring sig. De bjuder på en hel timme med den svenskaste musik som finns, en folkmusik som märkligt nog aldrig hörs i radio och teve.
Några av låtarna är 150 år gamla eller mer. Den färskaste heter Folklekarsnoa och är komponerad 2004 av dragspelaren Ove Arfwedson. Den äldste bidragsgivaren är Pelle Fors från Rönö på Vikbolandet, egentligen skomakaren Petter Magnus Johansson, född 1815 och död 1908.

I ett medföljande häfte får man veta en del om de spelmän som fört melodierna vidare. Man kan också lära sig skilja mellan hambo och polska, vals och mazurka, polka och polkett, något de flesta av oss glömt bort i amerikaniseringens och hårdrockens tid.
Man kan också känna vad musiken betytt. I Schottis av Pelle Fors kan man höra kärleksparets rytmiska prassel i höet på logen och i hans Polkett kan man (om man är karl) se kvinnors runda bröst gunga under blusen. Så måste den här musiken ha upplevts innan teven och kommersialismen fördunklat våra sinnen.

Att producera en sån här cd är en kulturgärning av betydande mått. Man skulle bara önska att de som väljer musik för radio och teve också ville se att det finns inhemska låtar av det här slaget att blanda upp det slentrianmässiga musikvalet med.
På måndag ska jag till tandläkarn. Jag googlar på tandläkrskräck och finner att den är mer utbredd än jag anat. Inte för att jag gläder mej åt att andra lider, men… Var det inte Olle Hedberg som skrev: Lindras livets kval av likars jämmer? Svaret är kanske ja.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar