torsdag 18 april 2013

Teatern behöver en insändarstorm!


Gårdagens stora kulturnyhet var att Östgötateatern kan tvingas göra sej av med att tiotal medarbetare för att få ekonomin att gå ihop. Det fattas ett par miljoner som Norrköping och Linköping lätt skulle kunna ställa upp med – men det gör de inte. Östgötateatern är en av de förnämsta i landet, särskilt när det gäller musikaler.

Tidningarna borde höja ett ramaskri mot denna kulturella nedrustning, men där fylls spalterna med Thatchers begravning och frågan om varför en muslim inte får sitta kvar i socialdemokraternas partistyrelse. Nu borde vi fylla blaskorna med en insändarstorm till stöd för teaterns kulturarbetare. Använda yttrandefriheten, den jag faktiskt tror att vi har nuförtiden. För nästan ett halvt århundrade sedan skrev jag pjäser för Östgötateatern. En av dom hette PRESS-STOPP. Där sjöng vi:

Ja vi lever i tryckfrihetslandet,
så ta och köp dej en tryckpressmaskin
för en tio miljoner om du kan det
så får du skriva vad som faller dej in.

Ja hurra för den friaste pressen,
den som äger den är verkligen fri,
och vi andra får läsa deras blasker
och avstå från att lägga oss i.

Det var då det. Nu tror jag inte att tidningarna vill hindra oss från att lägga oss i. Corren, NT och Folkbladet borde själva lägga ner större energi på att försvara Östgötateatern mot välbetalda kommunalpolitikers snålhet. Det har de inte gjort hittills. Men de skulle säkert öppna sina spalter för en insändarstorm från publiken. Så sätt igång och skriv!         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar