söndag 14 april 2013

Ensidig bild av Margaret Thatcher


Thatcher hade mer rätt än fel. Så stod det på Svenska Dagbladets första sidan 9 april med hänvisning till ledarsidan, där chefredaktören PJ Anders Linder skrev: "Hon knäckte inflationen. Hon sänkte de skyhöga marginalskatterna. Hon såg till att utmattade statsföretag fick nya ägare och ambitiösa ledningar i den privata sektorn. Hon genomförde en omfattande omreglering av arbetsmarknaden, som bröt fackens orimliga makt."

Att privatisera den offentliga sektorn, att knäcka arbetarnas fackföreningar och sänka skatter, det är numera "självklarheter i stora delar av världen". Svenska Dagbladets politiska chefredaktör berömmer Margret Thatcher för "framsynt beslutsamhet".

Det är första gången jag ser någon vara så förtjust i järnladyn Thatcher, som annars verkar vara avskydd i vida kretsar. Inte bara för sin politik utan också för sitt leverne, om man ska tro poeten Ove Klinthäll, som för ett tag sen ägnade henne följande rimmade rader:

Margret Thatcher hon var vänlig men bestämd,
när jag hörde hennes tal blev jag beklämd,
var hon inte elak var hon oförskämd.
Varför var hon sådan, måntro. Well!
Hon var nykter hela livet!
Lever man så överdrivet
blir man jävlig, det är givet.
Skål då, Maggie, go to hell så är du snäll!

Margaret Thatcher var alltså inte bara en folkfientlig politiker utan också en principfast nykterist. Det senare tycks mej vara en god egenskap, därför bör vi glömma bort den. Till minnet av politiska skadegörare bör bara knytas deras sämsta egenskaper.   
  
Men det som ser dåligt ut från vänster ser bra ut från höger. SvD tycker det var bra att det blev lönsamt att driva företag och investera, att statsägda industrier såldes, att det blev låg inflation, balanserad budget och bra företagsklimat, även om arbetslösheten ökade. SvD ser Margaret Thatcher som en berömvärd politiker. En vänsterpress skulle ge en helt annan bild. Om vi hade någon.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar