söndag 7 april 2013

Socialistisk utan att erkänna det?


På 1950-talet gick hustru Inga och jag med i organisationer där Vilhelm Moberg var med, honom litade vi på. En av dem var Republikanska Klubben som bildades 1955 och ville ha bort kungadömet. När den las ner i början av 2000-talet och donerade sina tillgångar till Republikanska Föreningen blev det naturligt att gå med där.

I går kom årets första nummer av föreningens tidning Reform. Där kan man läsa att antalet medlemmar sedan år 2006 ökat från tvåtusenfemhundra till tiotusen. Sifo har undersökt svenska folkets inställning till monarkin och funnit att 70 procent av svenskarna vill behålla monarkin medan 23 procent vill avskaffa den.

Socialdemokraterna bildades 1889 och krävde redan i sitt första partiprogram en svensk republik. Kravet står ännu kvar i partiprogrammet men hävdas inte. Inför partikongressen nyligen frågade Reform partiets 26 distriktsordföranden "Tycker du att Sverige ska avskaffa monarkin?". Fjorton svarade ja och en svarade nej. De övriga svarade inte alls.

Kungahuset är aktiva lobbyister för svensk vapenexport. Kungen har gett sitt namn åt granatkastaren Carl Gustaf som används i en rad krig i världen. Han har inte gjort någon militär karriär men är både amiral och general. Även Viktoria Bernadotte har fått militär utbildning. När Viktoria och Daniel Westling gifte sej i Storkyrkan 2010 åkte 18 stridsflygplan över slottet, 21 kanonskott avlossades och en kortege av femtusen soldater var på benen. Monarkin har en stark historisk koppling till militären.

Kungen är förmögen. Men "begär nu ökade anslag av skattebetalarna – men vill inte berätta vad han ska använda pengarna till", skriver Reform. Kungahusets makt har urholkats, men ändå kräver de kungliga att "bli bemötta med folklig underdånighet". Våra komiker driver med dem. Soran Ismael citeras: Sätt hela kungahuset på 50-öringen. Den fyllde en funktion förut, men nu är den helt värdelös.

Vad ska nu sossarna göra med sitt krav på republik? Antagligen ingenting. Genom att minska kungens makt har man samtidigt gjort det lättare för kungahuset att finnas kvar. Republikanska föreningen menar att demokrati är viktigare än traditioner. Men sossarna vågar inte bryta med traditionerna och de borgerliga vill inte.

Om du vill kontakta föreningen så knappa in reform@repf.se. Föreningen är politiskt och religiöst obunden, som det brukar heta när man är socialistisk utan att vilja vidgå det. I alla fall vill de att kungen ska "bli känd som Carl den siste Gustaf i historieböckerna". Och om det kan man ju enas även med politiska motståndare.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar