måndag 8 april 2013

Att skilja på höger och vänster


Så sitter man och glor på teve som vanligt. Reportage från sossarnas partikongress. Något kan ju ha hänt. Något som gjort dagens socialdemokrati lite mer socialdemokratisk. Maj Britt Theorin kommer i bild och säger:
– Kongressen har vridit partiet lite mer åt vänster.
Reportern ber Stefan Löfven kommentera detta. Och han svarar:
– Jag vet inte vad som är vänster eller höger.
Ska man bli förvånad? Ordföranden för vårt största parti, som ska vara ett arbetarparti och leda motståndet mot högeralliansen, kan inte skilja på höger och vänster!
Nej, det har nu gått så långt att man inte blir förvånad.

LO:s tidning Arbetet har undersökt var olika grupper står i frågan om vinster i välfärden. Daniel Suhonen, välkänd sosse och debattör, säger: Förbjud aktörer med vinstsyfte inom välfärden! SSU:s ordförande Gabriel Wikström säger: Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden. Vänsterpartiet går längst och vill lagstifta om att inga skattemedel får gå till vinstsyftande företag.

LO godtar aktiebolag inom välfärden med en särskild associationsform vad det nu ska betyda. Kommunal säger att vinsten inte är problemet utan att hotet är bristande resurser. Miljöpartiet säger: Aktiebolag som driver skolor eller sjukvård ska inte ha som syfte att ge vinst till aktieägarna.

Sossarnas partistyrelse tycker att mångfald och valfrihet är bra och vill inte begränsa vinstuttagen direkt. Den vill inte förbjuda aktiebolag men vill att sånt som personaltäthet och personalens utbildningsnivå ska regleras.

Om Stefan Löfven kunde skilja på höger och vänster skulle han veta att ett aktiebolag har som främsta uppgift att ge största möjliga profit till sina aktieägare. Han skulle också veta att man inte minskar arbetslösheten genom att skapa fler arbetsförmedlingar utan genom att skapa fler jobb. Utvidga den offentliga sektorn! Sluta spara! Arbeta fram ökad välfärd genom att dela på jobben, minska stress och arbetsskador, konkurrera ut privat verksamhet och förbjuda den helt inom skola, vård och omsorg!2 kommentarer:

  1. Sven Wernström Du är den enda person med väl avvägda vänsteråsikter som jag känner till. Hoppas det blir fler. Ska vi bilda en klubb?

    SvaraRadera
  2. Bra analys. Försökte följa nån slags debatt som aldrig blev nån debatt. Utåt måste det ju verka betong. Men vems betong? Hälsningar från Uno i Uno Duo!

    SvaraRadera