lördag 20 april 2013

En lektion i samhällskunskap


Eftersom jag har en del lärare bland mina läsare vill jag bidra med en liten lektion i samhällskunskap. Ge den här kunskapen till ungarna:

Pengar växer inte på träd. Men väl i bankvalven. För banker har förmågan att låna ut pengar de inte har. Allt för att hålla uppe den konsumtion som är nödvändig för att hjulen ska fortsätta att snurra. Samtidigt har vi aldrig arbetat så mycket som vi gör nu, aldrig skapat så mycket värde som vi gör nu. Men det kommer inte oss till del. Genom nedskärningar, lönesänkningar och privatiseringar har politiker överfört resurser från de fattiga till de rika.
Konsumtionen har inte kunnat följa efter. Arbetare kan inte konsumera allt som produceras eftersom lönerna är för låga. I stället ska vi låna av bankerna. Lån som garanteras av skattepengar.
Finansminister Anders Borg talar om "stabila finanser". Vad betyder det? Är finanserna stabila när ungdomsarbetslösheten är skyhög? När sjuka utförsäkras och tvingas söka jobb som inte finns och som de inte skulle klara av? När skolor läggs ner för att spara pengar?
Det regeringen menar med stabila finanser är att storföretagens vinster är stabila. Det har regeringen ordnat genom att skänka bort skola, vård, apotek och mycket mer till riskkapitalister…

Det här är sånt som vi vuxna vet och som vi vill att skolan ska lära våra ungar. Ni kan använda texten här ovan som den är. Men ni bör inte tala om att den är hämtad ur ungdomsmagasinet Rebell som ges ut av Kommunistisk Ungdom i Göteborg. För då kommer era rektorer kanske att bli förskräckta och tro att den är lögn och politisk propaganda.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar