fredag 12 april 2013

Inte har de unga valt usel kultur!


Det är något märkligt med teve. Det som förekommit där är aktuellt och godkänt. En förläggare berättade om en bok som var tryckt i försiktiga tretusen ex. När den visades upp i teves go´kväll blev den slutsåld redan dan därpå.
Jag kom att tänka på det därför att min egen Trälarna snart kommer ut som pocket. Det skulle normalt betraktas som en nyhet och nämnas i teves Östnytt, vilket skulle ge boken en bra skjuts. Men tyvärr blev jag osams med en av Östnytts redaktörer för några årtionden sedan, vilket ännu ligger mej i fatet.

Teve har en märklig makt. Det som visas upp där är aktuellt och godkänt. Det påverkar till exempel ungdomens musiksmak. De senaste dagarna har man fått höra dödskallesminkade sångare sjunga rocklåtar på amerikansk engelska. Något som tydligen ska dominera på sommarens arenor.

Tänk om tevefolket skulle vända på steken och bjuda in unga musiker som spelar svenskt! Gammalvals, hambo, schottis, polka, mazurka! Vi har ju samlat på oss massor av god och glad musik under de senaste hundra åren.
Vad kan det vara som hindrar? Förmodligen ekonomi. Svensk musik kostar stimpengar, medan man får den amerikanska kulturimperialismen nästan gratis. Det borde inte få vara avgörande.

Gammalvals, hambo, schottis, polka, mazurka – om den svenska dansmusiken lanserades i teve skulle den snart accepteras och kännas helt naturlig för den svenska ungdomen. Vi skulle slippa dödskallemärkta sångare och skrik och vrål och oljud på sommarens arenor.

För ingen ska inbilla mej att den svenska ungdomen valt musik med skrik och vrål och oljud. Den har de blivit påprackad av tevefolk och arrangörer som valt det enklaste och billigaste och saknar kulturella ambitioner.   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar