tisdag 3 mars 2015

En röd dagstidning – läs den!


När Fredrik Reinfeldt avgick som statsminister vecklades hans ministerfallskärm ut. Det innebär att han, och alla andra ministrar, får en årsinkomst som motsvarar deras lön. För Reinfeldts del betyder det 156.000 kronor i månaden. Om han nu lämnar riksdagen kan han få ersättning i fem år – totalt 2,4 miljoner kronor. Men sitter han kvar handlar det i stället om 7,1 miljoner kronor.
Runt 40 av de riksdagsledamöter som avgick efter valet 2014 kan få ersättning tills de fyllt 65 år. Det gäller bland andra Åsa Torstensson, tidigare infrastrukturministern. Hon är bara 57 år men har rätt till 40.000 kronor i månaden tills hon blir pensionär 2023. Detsamma gäller folkpartisten Eva Fryborg. Hon är 52 år och kan få pengar i 13 år till – totalt kan det bli 6,6 miljoner kronor om hon inte har andra inkomster.
Under 2013 betaldes nästan 22 miljoner kronor ut i inkomstersättning till riksdagsledamöter. Nu är notan ännu högre eftersom många har slutat efter valet.  Förra året betalades ersättning ut till 75 personer. En del av dem hade fått pengar i nästan tio år.
Den tidigare riksdagsledamoten Björn Samuelsson (V) fick 22.000 kronor före skatt, trots att han inte suttit i riksdagen sedan 1966. När han slutade var reglerna ännu generösare – då behövde man inte vara 50 år för att få pengar fram till pensionen.
Detta läser jag i Dagens ETC (en röd dagstidning för ett grönare Sverige, du prenumererar väl på den?).
Det första våra folkvalda gör är att säkra egna höga inkomster. De blir höginkomsttagare och skiljer sej därigenom från dem de skulle representera.
Här är något alldeles galet. Vad gör vi åt det?

2 kommentarer:

  1. Det är så mycket mer än bara lönen som skiljer. Arbetssituationen i stort är dramatiskt annorlunda från övriga folket. Att kunna komma och gå på jobbet som man vill är ett finfint privilegium som riksdagen erbjuder som det är få förunnat i Sverige. Men finast av allt är att man är så trygg så att man vet att inget spelar någon roll längre, man har det förspännt för livet vad som än händer. Det är det ytterst få i Sverige som kan säga, det är ett privilegium som folk skulle kunna göra vad som helst för.

    SvaraRadera
  2. Självfallet prenumererar jag.

    SvaraRadera