lördag 20 september 2014

Lösningen heter socialism!


Dagens bostadsbrist riskerar att skapa ett permanent utanförskap för de hemlösa som står längst från bostadsmarknaden, läser jag i Dagens ETC.
Bostadsbrist. Hemlösa. Bostadsmarknad. Det är ord som inte borde finnas.  Och som beskriver en verklighet som inte heller borde finnas.
I det kapitalistiska samhället finns det två slags människor: De som vill tjäna på andra och de som vill tjäna varandra.
Att ha en bostad borde vara en mänsklig rättighet. I det kapitalistiska samhället tillåter vi några att tjäna pengar på våra självklara rättigheter.
Så funderar jag sömnigt denna tidiga morgon. Och som vanligt vill jag se min egen plats i tillvaron. Jag gör inte stor nytta och tillhör inte dom som tjänar andra. Men jag hör inte heller till dom som tjänar pengar på andra.
Innan jag ens hunnit vakna är jag klar över denna enkla sanning: Kapitalismen är orimlig och måste avskaffas. Ej tjäna på andra, men tjäna varandra!
Klockan är nio denna morgon. Jag är pensionär och behöver inte gå till något jobb. Jag kan lägga mej och somna om.
Några av de frågor jag ställt mej denna morgon är obesvarade. Vad är galet? Vad ska vi göra åt det? Vi borde samlas och diskutera den saken. En gång hade vi en arbetarrörelse för det ändamålet. Den krossade våra fiender med sitt starka vapen: pengar!
De köpte våra ledare som lät sej köpas och nu sitter på dyra lyxtorp och är miljonärer.
Medan rätten till bostad förvandlats till rätten att tjäna pengar på människors rätt till bostad.
Vad är då lösningen? Socialism!
Så enkelt är det. Men tydligen svårt att genomföra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar