torsdag 20 mars 2014

Var inte rädd för att hålla tal!


Om du vill uttrycka dig i tal eller skrift och tycker det känns lite knepigt kan du läsa Ordets makt av Peter Adler som Carlssons förlag gett ut.
Ett effektivt tal kan vara mycket kort. Jesus räddade livet på en kvinna som begått äktenskapsbrott och enligt Mose lag skulle stenas. Han vände sig till fariséerna med ett av historiens kortaste tal:
– Den av er som är fri från synd får kasta första stenen.
I Ordets makt får vi väl formulerade råd: Skriv aldrig som du talar – och tala aldrig som du skriver!
Vidare: Svär aldrig! Läs inte innantill från ett skrivet manus! Repetera ordentligt! Ha med dig ett stolpmanus! Se till att du är utvilad!
Läs och lär av goda talare och skrivare! Ernest Hemingway fick en gång uppmaningen att berätta en historia i tre korta meningar. Han skrev på en pappersservett:
Till salu. Ett par barnskor. Aldrig använda.
Vi kan ta det som en uppmaning att inte bli långrandiga. Man kan inte skylla ett misstag på åhörarna. Om församlingen somnar under en predikan bör kyrkvaktmästaren ta en käpp med vass spets och sticka prästen med den.
Till sist får vi det bästa av alla råd: Förbered en kraftfull avslutning!
Om du har tillgång till Folkbladet kan du i dag läsa en längre recension av Ordets makt. Ännu bättre talare blir du om du läser boken. Den gör dig redo att möta vilken publik som helst.
                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar