lördag 8 mars 2014

Sätt klasskamp före kvinnokamp!


I dag är det internationella kvinnodagen. Låt mej nämna några namn: Margaret Thatcher, Angela Merkel, Hillary Clinton, SE-bankens Annika Falkengren. De är alla kvinnor. De tjänar alltså mindre än de flesta män? De äter sist och minst vid alla måltider? De riskerar att bli bortgifta mot sin vilja?
Ånej!
Det är skillnad på kvinnor och kvinnor. Min bortgångna hustru Inga visste det. Hon satte alltid klasskampen före kvinnokampen. Med överklassens kvinnor kände hon ingen gemenskap. Liksom miljoner arbetarkvinnor jobbade hon gratis halva dagen med hem och barn, det som bär upp våra samhällen. Hon hade inte råd att anställa pigor. I sin ungdom var hon själv piga.
Arbetarkvinnor – det är inte jag som hittat på det ordet. Det lanserades av tidningen Dagens ETC den 5 mars med rubriken STÖRSTA FÖRLORARNA – ARBETARKVINNOR.
Det finns kvinnor och kvinnor. Internationella kvinnodagen borde heta Arbetarkvinnornas internationella dag.
För överklassens kvinnor har fått makt och därmed förvandlats till könlösa makthavare – eller rentav till något som liknar maktens män, om man så vill!


1 kommentar:

  1. Men, kvinnokamp ÄR klasskamp, det finns inget som skiljer dem åt annat än etiketteringen! Om kvinnor kämpar för lika villkor är det klasskamp. Inser man att det är drag som går åt samma håll så fjärmar man sig inte från kvinnokampen genom etikettering. Förr kanske det fanns en poäng, men idag har den borgliga kvinnokampen nått vägs ände. Vi accepterade den separata etiketten och vända oss mot den eftersom vi såg ett försök från borgligt håll att splittra kampen, de lyckades genom denna typ av reaktion i större utsträckning än att deras framgång var att rekrytera kvinnor från kampen.

    SvaraRadera