onsdag 5 mars 2014

Underhållande och läsvärt om Jesus


Om man ska läsa nånting om religion ska man inte läsa en troende författare, som ju alltid måste sätta sin tro före sannigen. Nej, man ska välja en ateist. En välkänd sådan är Philip Pullman, en författare som år 2005 fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Jag väljer hans bok Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren (Leopard förlag 2010).
Pullman ägnar 180 sidor åt att skriva en egen variant av Nya testamentet. Maria föder tvillingar i stallet i Betlehem. Jesus och Kristus. Bröderna växer upp. Jesus predikar och gör underverk. Kristus håller sig i bakgrunden och skriver ner vad Jesus säger och gör.
Jesus börjar förkunna. Han håller sin bergspredikan om att man ska bygga sitt hus på stadig berggrund och göra mot andra vad man vill att andra ska göra mot en själv.
Jesus tar sig an horan Maria Magdalena. Han räddar en annan dålig kvinna med en replik som borde kunna fungera än i dag: – Den av er som aldrig syndat kan kasta första stenen!
Det kunde gälla dagens politiker när Jesus far ut mot fariséerna: – Ni lär ut måttfullhet, medan ni lever i lyx och överdåd.
En blind säger till en spetälsk: –Vill du veta vad godhet är? Godhet är att ta en vass kniv och gå runt i staden om natten och skära halsen av alla rika män. Det är höjden av godhet.
Jesus ansätts av tvivel. Han faller på knä och talar till Gud: – Du lyssnar inte. Var är du? Även en präst tvivlar: – Vad ska jag säga till folket i morgon? Ska jag fortsätta att tala om sådant jag omöjligt kan tro på?
Sen går det som det går. Jesus blir korsfäst och dör och blir levande igen. Han ger upphov till en kyrka där Kristus bryter bröd och bjuder på vin i en liten ceremoni som han hittar på. Ängeln som brukar följa honom blir förvånad och säger: – Vem hade kunnat tro att det skulle bli en sådan framgång att bjuda folk att äta människokött och dricka blod?
Det kan man undra. Kristus fortsätter att skriva och tillåter sig att förbättra historien om Jesus lite här och där. Det har också Philip Pullman, och resultatet har blivit mycket underhållande.
                                                            
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar