tisdag 25 mars 2014

Det ska kosta att avskeda folk!


Varför kostar det inget Sverige att avskeda folk? Det har jag frågat förut, men frågan är så viktig att den tål att upprepas.
I andra länder kostar det. I Spanien får man 3,2 månadslöner om man varit anställd i fem år och 12 månadslöner om man varit anställd i minst tjugo år. I Italien en månadslön per anställningsår. I Frankrike en femtedels månadslön per anställningsår. I Storbritannien nittiosextusen kronor för den som jobbat minst två år. I Österrike 14 månadslöner för den som varit anställd mindre än tjugofem år och ytterligare 14 månadslöner för den som varit anställd längre.
Det är lagstadgade avgångsvederlag. Om varje avskedad person i Sverige fick låt oss säga en miljon för att klara sej ett år och söka nytt jobb skulle det ha kostat Whirlpool nu senast 323 miljoner – en struntsumma för ett storföretag – men det skulle tvinga ägarna att stanna upp ett ögonblick och tänka efter om det lönade sej att sparka 323 anställda.
Av kapitalister kan man inte vänta sej mänskliga hänsyn. De tänker bara i pengar. Man bör behandla dem därefter, tvinga dem att tänka den enda tanke de klarar: Lönar det här sej?
I Sverige är det gratis att beröva folk deras livsmöjligheter. Men det ska kosta att avskeda folk! Se till att vi får en lagstiftning som skyddar arbetare!    
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar