måndag 10 mars 2014

Här möter du de papperslösaDe städar våra hus, skottar våra tak och bakar vårt bröd. Det är de illegala invandrarna, de som bor här utan uppehållstillstånd och saknar de fyra sista siffrorna i personnumret. De finns här men är osynliga för de flesta av oss.
Jag möter några av dem i Kristina Mattssons bok De papperslösa och de aningslösa (Leopard förlag 2008). Sara är agronom men tjänar mer på att promenera rika människors hundar i Sverige än hon skulle göra på sitt yrke hemma i Bolivia. Olga tjänar mer på en månad i Europa än på ett halvår hemma i Ecuador.
Vart femte hushåll i Sverige köper tjänster svart. Mest rika människor med stora hushåll. För dem är risken att åka dit minimal.
200 miljoner människor lever i dag utanför sina hemländer. Av dem har 5 procent flytt undan förföljelse eller krig. 95 procent har flyttat för att hitta jobb och bättre villkor, säger Kristina Mattsson. En afrikan kan öka sin inkomst 35 gånger i Europa.
Mona från Iran kom hit för att flyktingsmugglaren sa att ”Sverige är bra”. Men Sverige är inte bra för dem som saknar de fyra sista siffrorna i personnumret. Här har mänskliga rättigheter reducerats till medborgerliga rättigheter. Visst kan man få läkarvård, men den kan resultera i skulder på hundratusentals kronor.
LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin sa i november 2006 att en av de största utmaningarna för facket i hela världen är att organisera de papperslösa. I Sverige är det hittills bara syndikalisterna som gör så.
                                                                                                                              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar