torsdag 20 februari 2014

Visa unga vad musik kan vara!


I går kväll var det fullsatt hos Musikföreningen Crescendo i Norrköping. En medelålders publik hade kommit för att lyssna (och titta på) Tuxedo Jazz Band.
Bandet består av sex medelålders grabbar som utvecklat en stil jag aldrig sett maken till. Tradjazz och teater på en gång. Till The Sheik Of Araby är en av dem utklädd till sheik. När det ska spelas country är hela gänget på ett ögonblick och med enkla medel förvandlat till sydstatare.
Ledare och presentatör är klarinettisten Rolf Carvenius. Småprat och roliga historier och klarinettsolon som får publiken att applådera. Peter Stenson är lika bra på tvättbreda som på trummor och trummar även på strängarna till Stefan Ramnells kontrabas. Lasse Höbingers trombonsolon fick ständiga applåder liksom Pelle Dywlings kornettsolon. När Stefan Agnell bytte gitarren mot banjo fick hela orkestern ett nytt sound.
Det här var musik för medelålders jazzdiggare. Inga ungdomar i publiken vad jag kunde se. Och det var synd. Det tycks gå en bestämd gräns mellan generationerna när det gäller musik.
Ska tradjazzen dö ut med den generation som nu är medelålders? Då går något mycket värdefullt förlorat.
I dag påstår Folkbladet att Norrköping ska bli Sveriges musikhuvudstad. Då har Musikföreningen Crescendo – som står för jazz, blues, folkmusik och visor – en viktig uppgift: att dra till sig ungdomen och visa den vad musik kan vara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar