söndag 2 februari 2014

Om vi hade massmedier


Litteraturvetaren Karl Erik Lagerlöf sa för några år sedan något mycket tänkvärt:
– Det finns i Sverige ingen daglig inflytelserik press till vänster om regeringen (som då var socialdemokratisk). Men där finns däremot en majoritet medborgare, som följaktligen saknar tillgång till massmedia!  När jag nu läser det slår det mej att det är lika sant i dag. Vi har ingen daglig inflytelserik press til vänster om moderatregeringen.
Jag försöker ibland föreställa mej hur våra massmedier skulle agera om vi hade några.
De skulle aldrig kalla raserandet av välfärden för sparande. De skulle aldrig godta att samhället lånar av de rika i stället för att beskatta dom.
De skulle fajtas med orden. Löneutrymme? Nej, vinstutrymme heter det! Tyvärr, herrar direktörer, när alla som jobbar i företagen fått anständiga löner finns det inget vinstutrymme för er som inte vill jobba, så det blir inga aktieutdelningar i år.
De skulle visa upp det självklara i att om arbete skapar välstånd så måste alla friska medborgare arbeta.
Jag minns valrörelsen 1948, då Inga och jag var sångare och fanbärare åt valtalarna i Stockholm. Ernst Wigforss talade och sa:
– Vårt mål är full sysselsättning, rättvis fördelning och demokrati i arbetslivet. Arbetstidsförkortning. Begränsning av de stora förmögenheterna. Offentlig kontroll över kapitalmarknaden. Socialisering på alla områden där privat företagsamhet medför misshushållning. Ökat arbetarinflytande…
Han talade om vad socialdemokrati var. Det skulle vi också göra i våra media, om vi hade några.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar