fredag 28 februari 2014

Olof Palme hade aldrig livvakt


I dag är det Olof Palmes dödsdag. Det var den 28 februari 1986 som han blev skjuten på Sveavägen i Stockholm på hemväg från bio utan livvakter.
Olof Palme avstod från livvakter, vilket förvånat mej långt tidigare. 1971 var vi några som gick med honom mitt i natten på Sveavägen, mitt emot den plats där han femton år senare skulle mördas. Vi hade varit på krogen efter ett möte på ABF-huset där man diskuterat Torgny Lindgrens bok Hur skulle det vara om man vore Olof Palme? Palme var beläst och gillade att umgås med författare.
Redan då var jag förvånad över att en framstående politiker kunde promenera på stan vid midnatt utan livvakt. Jag sa att det här skulle nog inte förekomma i nåt annat land. Nä, men det här är inte nåt annat land, sa Palme. Det här är vårt fredliga Sverige, ett land som vi kan vara stolta över.
Femton år senare var bilden förändrad. Palme mördades. Poliser uppträdde konstigt kring mordplatsen och gjorde ingenting av det poliser ska göra vid ett mord.
Andra började forska i fallet. De kallades privatspanare. En av dem, gamle DN-journalisten Sven Anér, menar sig ha listat ut vem som höll i vapnet och pekat ut honom i böcker han skrivit. Den utpekade har gått under jorden och försvarar sig inte. Att anklaga en namngiven person för brott är en ärekränkning som kunde leda till åtal. Det finns en grupp som kräver: Åtala Sven Anér! Men starka krafter i samhället fruktar att ett åtal skulle blottlägga saker de vill hemlighålla.
Sven Anér har pekat ut den som höll i vapnet. Intressantare är naturligtvis skyttens uppdragsgivare. Som rimligen bör vara de ekonomiska höjdare som vill verka men inte synas. Och som har råd att gör av med sådana som Olof Palme och Anna Lindh.
Kolla på www.svenanerpalmemordet.blogspot.se. Sven Anér skriver där långa tirader som ingen orkar läsa. Strunta i det och sök i stället på: Sven Anérs böcker!    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar