torsdag 27 februari 2014

Hur undviker vi att bli fascister?


Murbruk heter ett litet förlag som drivs utan vinstintresse och säger sig vilja ge ut "garanterat olönsamma böcker".  I samarbete med Socialdemokratiska Studentförbundet och Byggnads gav de 2009 ut en debattbok om arbetarrörelsen och framtiden med titeln Efter ett kvartssekel av nederlag, där femton skribenter, från arbetare till professorer, medverkade utan ersättning.   
Det märkliga med boken är dess klarspråk. Som arbetare tycker man sig höra kompisar snacka, vilket är mycket ovanligt i skriven debatt.
De politiska partierna har förlorat betydelse i det demokratiska Sverige, sägs det. Det var inte Folkpartiet eller Moderaterna som startade den högeroffensiv vi i dag ser resultatet av. Det var SAF, i dag Svenskt Näringsliv, alltså kapitalägarna själva som gick in och återupprättade högern.
Socialdemokratin gav tidigt upp tanken på ett demokratiskt inflytande över den industriella utvecklingen. Partiet drev inte igenom det fackliga förslaget om kollektiv kapitalbildning genom löntagarfonder.
S-föreningar finns kvar men mest på papperet.  Arbetarrörelsen är död. Både SAP och Vänsterpartiet förtvinar. Kvar finns ledningen, "den politiska klassen", som gjort sig ekonomiskt oberoende av både väljare och medlemmar.
Arbetarrörelsen har blivit historielös. I dag gäller det att stärka den fackliga debatten om vad demokrati bör vara. Det räcker inte med parollen "en annan värld är möjlig". Nu bör man inse att "en annan värld är nödvändig".
Man kommer in på miljön och frågan om alla jordens människor kan komma upp till vår levnadsstandard. Och om vi kan försvara vår standard utan att bli fascister. Otäckt, men värt att grunna på.
                                                                                  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar